Nu of nooit: proef de escabeche!

Tussen de fervente aanhangers van dit azijngerecht en degenen die al jeuk krijgen als ze eraan denken zit nog een heel scala. Eén ding is zeker, iedereen heeft een mening als het om dit lokale gerecht gaat. Daarom is het van belang dit gerecht toch minstens eenmaal in je leven te proeven!

Françoise Meulemeester, de culinaire expert van Escabeche van Val d’Oise, geeft ons drie redenen om deze culinaire ervaring te gaan beleven:

1. De escabeche of de lokale culinaire attractie

Doornhaai, ui, azijn, citroen, kruiden, … bij de Escabeche van Val d'Oise komt het allemaal neer op de juiste verhoudingen, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Een absolute must, evenals de escabeche “Anorienne” van de ouders van de producente en de escabeche “du Clos Normand” van haar oom. “Alles wordt hier met de hand gemaakt. Het is een familietraditie. Toen ik nog klein was, hielp ik mijn ouders al met het klaarmaken van de escabeche… »

Afgelopen maart heeft deze koude bereiding met riviervis de beschermde geografische aanduiding gekregen van Europa. “We zijn erg blij met deze erkenning van dit hoogwaardige Waalse product. De beschermde geografische aanduiding van Europa geeft producten een echte meerwaarde, maar het is ook de erkenning van ons Waalse ambacht.”

De producenten van de Escabeche van Chimay zijn nog steeds te vinden rond de oude smeltovens van de regio: Escabeche van Val d’Oise, La Macquenoise, Fagnes et Saveurs in Virelles en La Madeleine in Olloy-sur-Viroin. Een specifiek aanbod, een bijzondere specialiteit, verankerd in het gebied en de reputatie van het product: dat zijn de kenmerken van dit gerecht dat nu is toegevoegd aan de lijst met meer dan 1600 al beschermde voedselproducten.

Escavèche du Val d Oise 1

2. Zon - escabeche - Chimaybier: de perfecte combinatie voor de zomer

Tafelen in een ambiance van zee en strand? Zet dan producten op tafel afkomstig uit de zee. Na een mooie dag buiten eet je gerechten die verser, kleurrijker en lichter zijn. “De bereiding van de escabeche is caloriearm want de vis wordt gekookt. Er worden geen vetten aan toegevoegd, de saus is op basis van azijn.”

Een escabeche/frieten/Chimay! Je zult zien dat veel restaurants en brasserieën in de prinselijke stad Chimay dit gerecht serveren. “Als het warm is, is dit gerecht met koude vis erg verfrissend, vooral als er een goed gekoelde Chimay bij gedronken wordt. De mensen houden van het contrast met de warme frieten. Het trappistenbier van Chimay voegt een aangename bittere smaak toe aan het geheel.”

Ondanks het zomerse karakter van het gerecht, kan het altijd en overal bij geserveerd worden. “Ik herinner me uit mijn kindertijd, dat we de escabeche gewoon met brood en boter aten of met rauwkost. Maar je moet wel van azijn houden… en natuurlijk van vis om dit gerecht op waarde te kunnen schatten. Kinderen bijvoorbeeld vinden het al snel een vies gerecht. Dit gerecht leer je meestal pas appreciëren wanneer je ouder wordt! “

Escavèche du Val d Oise 5

3. Dit betwiste gerecht weet steeds meer jongeren aan de haak te slaan

Escabeche op grootmoeders wijze wordt steeds meer beïnvloed door nieuwere, meer trendy versies. Er zijn verschillende recepten voor escabeche bij de borrel: een glas gevuld met escabeche en avocado, kleine pasteitjes op basis van escabeche en tomatenblokjes… Er kan dus naar hartenlust worden gevarieerd met dit van oorsprong Spaanse visgerecht dat tijdens de Spaanse bezetting in België werd geïntroduceerd.

Op schijfjes stokbrood met tomaat en peterselie… of als onderdeel van een gemengde salade… “ De escabeche wordt vooral opnieuw uitgevonden door jonge mensen op zoek naar authenticiteit op het gebied van consumeren. Bovendien is er ook nog een esthetisch en zero waste aspect, wanneer de escabeche is ingemaakt in de prachtige aardewerken potten van pottenbakkerij Lardinois à Châtelet.

En, loopt het water je al in de mond? Plaats een bestelling bij Françoise die met liefde uitleg geeft over de regionale specialiteiten die in haar fabriekje, maar die ook verkrijgbaar zijn in de meeste supermarkten in de regio.

Escavèche du Val d Oise 3