Klim op een terril!

Beklim een van deze kunstmatige heuvels, ooit zwart van de winning van steenkool.
Vandaag zijn deze terrils echte groene longen geworden die het landschap van Charleroi verfraaien en u vanop hun top een adembenemend uitzicht bieden!

Gemarkeerde wandelroutes

Promenade du terril Saint-Charles à Marchienne
Deze toegankelijke wandeling van 1,1 km loopt zachtjes omhoog naar het tussenplateau van de terril van Saint-Charles, waar u een voormalig bezinkbassin uit de jaren 1990 ontdekt, dat nu bevolkt wordt door riet. U bent vrij om de omliggende droge graslanden te verkennen op zoek naar wilde bloemen of zeldzame insecten. Het pad klimt dan zachtjes naar de top, vanwaar u een fantastisch uitzicht hebt op de aaneenschakeling van terrils en de ijzerfabriek van Marchienne.

Promenade entre fer, charbon et eau des terrils à Marchienne
Een deel van de pre-RAVeL laat u toe op te warmen alvorens u op een reeks van 4 terrils met een verbazingwekkende biodiversiteit wordt gestuwd: de Bayemont, de Saint-Charles, de Saint-Théodore Ancien en de Saint-Théodore Nouveau. Van daarboven kunt u genieten van een buitengewoon panorama op de staalfabrieken van de Porte Ouest. Alleen de beklimming van de terril van Saint-Théodore is veeleisender, maar u zult er niet tegenop kunnen als u hem in kleine stapjes beklimt. Het biedt uitzicht op het kanaal Charleroi-Brussel, staalfabrieken met spectaculaire architectuur en andere industriële landschappen die bijzonder in trek zijn bij fotografen en filmmakers.

394 A4999

Vrij toegankelijke terril

Terrils du Martinet in Roux
Ontdek de originele en gevarieerde biotopen van de grote slakkenberg van Martinet via de vele wandelpaden. Tegenwoordig zijn hier ook de brouwerijinstallaties van de Manufacture Urbaine en binnenkort Le Centre d'Excellence du Pain gevestigd.
Toegang via Place Frédéric.

Terril des Vallées in Gilly
Deze slakkenberg, naast de Gilly velodrome, is ontwikkeld voor mountainbiken. Gedeeltelijk herbebost aan de noordkant, wordt het in de herfst versierd met prachtige kleuren.
Toegang via de Rue des Grandes Vallées.

De terrils van Le Bois du Cazier in Marcinelle
De voormalige kolenmijn, die nu is omgebouwd tot een museum en geclassificeerd als een UNESCO-site, wordt omringd door drie terrils.
De eerste, vlak en gemakkelijk toegankelijk, zal u toelaten de kolenmijn vanuit een nieuwe hoek te ontdekken.
De tweede is toegankelijk via de Drève de la Mémoire, beplant met 12 boomsoorten uit de landen van herkomst van de slachtoffers van de tragedie van 8 augustus 1956.
Om de derde terril te bereiken, neemt u de verbazingwekkende houten en metalen luchtbrug over de Rue de la Gare. Op de top van het landschapsobservatorium, op een hoogte van bijna 250 meter, geniet u van een weergaloos 360° panorama over de hele streek.
Toegang via de rue du Cazier of de rue de la Gare.

Terril des Piges in Dampremy
Klim naar de top van de terril en ontdek de overblijfselen van het extractieproces en een uitzonderlijk 360° uitzicht op de stad, de ijzerfabriek en andere terrils. De toegang tot de top is vrij moeilijk en geschikt schoeisel is onontbeerlijk.
Toegang via Rue Arthur Decoux.

394 A9847

Wil je een uitdaging aangaan?

De Boucle Noire is een extra lus van 23 km aan de GR412! Het zal de meest veeleisende wandelaars bekoren. Vanaf het station van Charleroi voert de route langs toeristische trekpleisters zoals de kastelen van Marchienne en Monceau, de site en de terrils van Le Martinet, de keten van terrils van Dampremy en La Docherie.
De route omvat de beklimming van vier terrils die met elkaar verbonden zijn door passages, paden en korte kruisingen van secundaire wegen.