Kent u de carolo keuken?
Naast friet en bier is het culinaire erfgoed van België een genot voor vele fijnproevers! U hebt waarschijnlijk al de Boulets Liegeois, de waterzooi en de Vlaamse karbonaden of de Brusselse stoemp geproefd... Maar kent u de carolo keuken ? Zoom in op deze minder bekende culinaire traditie.
Zei u carolo keuken?
Carolo keuken? Wat is het? Om meer te weten te komen, gingen we naar DE specialist in de regio. Philippe, gepensioneerd en voormalig toeristengids, heeft een boek gepubliceerd met populaire en traditionele streekrecepten: "Quand le Pays de Charleroi se met à table". Hij vertrouwt ons toe: "Het is een keuken van het volk, de ziel van onze grootmoeders die, door hun vindingrijkheid, om de menu's te variëren, de carolo keuken hebben gesmeed, die vaak werd gemaakt met de ingrediënten die ze voorhanden of in de tuin hadden. Zo konden de vele arbeiders in onze regio tegen lage kosten worden gevoed. Het is dus een keuken die er eenvoudig uitziet, maar o zo fantasierijk is."
Wat zijn Les vitoulets ?
Het is dankzij zijn werk als toeristengids dat Philippe over deze vraag begon na te denken: "Tijdens mijn rondleidingen vroegen toeristen me vaak welke culinaire specialiteiten er in Charleroi waren en waar ze te vinden waren? In het begin had ik geen antwoord en dat frustreerde me, dus ging ik op zoek naar recepten uit de streek rond Charleroi..."
Le vitoulet is zeker het meest emblematische gerecht van de streek. Het is een gehaktbal die warm, gewoon, met tomatensaus of koud gegeten kan worden.
"In die tijd, toen er onverwachts een bezoeker kwam en wij hem wilden ontvangen, stuurden wij de kinderen om gehakt te halen bij de slager en maakten wij in allerijl gehaktballen klaar die wij in vet kookten. De actie om deze gehaktballen snel te maken, die 'vite tournée' waren, evolueerde naar 'vitouilé' en vervolgens naar 'vitoulet'", legt Philippe uit.
Loopt het water u in de mond? Wil je deze beroemde gehaktballen proberen? Ga dan naar het restaurant Le Meatball, dat allerlei soorten gehaktballen biedt, waaronder Le vitoulet, of naar La Quille. De Brasserie du Quai10 biedt "des boulettes carolo".
Iedereen in de keuken!
Genoeg gepraat, nu is het tijd om te oefenen!
Hier is het recept voor Le vitoulet uit Charleroi:
Ingrediënten
- 500 g ongekruid varkens- en kalfsgehakt
- 1 snee wit brood
- melk
- 2 eieren
- 1 sjalot
- 1 takje peterselie
- 1 teentje knoflook (facultatief)
- boter
- zout
- peper
Doe het gehakt in een schaal; maak met uw vuist een krater in het midden van het vlees.
Week het brood in de melk, druk het in uw handen om het overtollige vocht eruit te halen.
Doe het brood in de rasp, breng op smaak met zout en peper, voeg de twee eieren toe, de sjalot, de gehakte peterselie, de geplette knoflook (als u wilt), en kneed het geheel tot een zeer homogene pasta.
Verdeel het deeg in tien ballen en vorm ze rond door ze tussen uw handen te draaien.
Bak ze in boter in een koekenpan en draai ze om zodat ze bruin worden. De kooktijd is ongeveer dertig minuten.
Les vitoulets kunnen warm of koud gegeten worden.
Traditioneel worden ze warm geserveerd met mosterd en een "djoute à scarole", bestaande uit aardappelen, escarole, knoflook, sjalotten en room.